Tuesday, 23 April 2013

SSC Previous year Solved Questions Paper 2013

SSC CGl Tier 1 Exam : 21 April 2013 Booklet Code Series 233 PK 4  :
General Awareness Questions paper Solution | solved Questions paper

76. Rajiv Gandhi International Airport is situated in:
(A) Jammu and Kashmir (B) New Deihi (C) Mangalore (D) Hyderabad

77. Who founded the Indian National Party in Berlin during 1914?
(A) Subhash Chandra Bose (B) W.C.Baneijee
(C) Surendra nath Banerjee  (D) Champakaraxnan Pillai

78. Malaria is transmitted from one person to another
(A) Aedes Mosquito   (B) Culex Mosquito  (C) Anopheles Mosquito (D) All of the above

79. Who was the head of the Finance Commission?
(A) Manniohan Singh  (B) Vasant Sathe   (C) Shiv-Shankar  (0) K.C. Pant

80. In India, Special Economic Zones were established to enhance:
(A) Free trade  (B) Foreign investment (C) Employment (D) Technology Development

81. Salal is the hydro power project in
(A) Haryana (B) Jammu and Kashmir (C) Himanchal Pradesh (D) Punjab

82. During Quit India Movement, ‘Parallel Government’ was constituted at:
(A) Varanasi (B) Allahabad (C) Lucknow (D) Ballia

83. Liver is a RICH source of
(A) sugars  (B) fat soluble vitamins  (C) minerals (D) proteins

84. Cuscuta is a:
(A) Saprophyte (B) Epiphyte (C) Xerophyte   (D) Parasite


85. In the case of an inferior good, the income elasticity of demand is:
(A) Zero (B) Negative (C) Infinite (D) Positive

86. Nitrogen is an essential constituent of all:
(A) Fats (B) Proteins (C) Vitamins (D) Carbohydrates

87. The Sargasso sea is situated in the
(A) Atlantic Ocean (B) Pacific Ocean (C) Indian Ocean (D) Arctic Ocean

88. Who discovered electromagnetic nature of light?
(A) Snell (B) Newton  (C) Maxwell (D) Young

89. Judges of the district courts are appointed by:
(A) Governor (B) Chief Minister (C) Law Minister (t)) President

90. The Poona Pact (1932) was an agreement between:
(A) Nehru and Ambedkar  (B) Gandhi and Ambcdkar
(C) Malaviya end Arnbedkar (D)) Gandhi and Nehru

91. Time of exposure required for taking photograph of an object depends upon the:
(A) brightness of the object (B) skill of photographer
(C) proximity of object (D) size of the object

92 On which side did Japan fight in the First World War?
(A) none, it was neutral
(B) with Germany against United Kingdom
(C) against Russia on its own
(D) with United Kingdom against Germany

93 On which side did Japan fight in the First World
(A) none, it was neutral
(B) with Germany against United Kingdom
(C.) against Russia on its own
(D) with United Kingdom against Germany

94. in which year the planning commission was set-up?
(A) 1950 (C) 1952 (B) 1951 (D) 1949

93. The First lndian-Africa Forum Summit was held during 2008 at
(A) New Delhi (B) Tana (C) Bangalore (D) Addis Ababa

95. “Rainbow Coalition” is a term derived from the politics and policies of:
(A) Pranab Mukharee  (B) Barack Obama
(C)  Mitt Romney (D) A.B. .Vajpayee

96. The layer of the atmosphere in which Radio Waves are reflected back is called:
(A) Ionosphere (B) Troposphere (C) Stratosphere (D) Exosphere

97. Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights?
(A) Council of Ministers  (B) Parliament
(C) People (D) Cabinet

98. The number of eggs normally released during one menstrual cycle is:
(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) 4

99. Who won the “World Youth chess Championship 2012”
(A) N Priyanka (B) Kimi Raikkorien
(C) Scott Flemmmig (D) M. Mahalakshmi

100. The animal that do not develop hypertension inspite of heavy intake of salt is:
(A) Sheep (B) Buffalo  (C) Tiger (D) Camel

Answer : Question paper Solution
76 D 77 D 78 C 79 D 80 B 81 B 82 D 83 B 84 D 85 B
86 B 87 A 88 C 89 A 90 B 91 A 92 D 93 A 94 A 95 D
96 A 97 B 98 C 99 * D 100 D

Keep on checking here for more SSC Previous year Solved Questions Paper 21 April 2013

4 comments:

Anonymous said...

99.A is the correct option.

Jitendra Kumar said...

99: A is correct answer.
Q.no. 92 and 93 is same.
But answer is different.
Which is right answer.?

RAVI CHAUHAN said...

99. (A) N Priyanka is Under 10 winner.
(D) M. Mahalakshmi is Under 14 winner.

RAVI CHAUHAN said...

Qns.92 & 93 : (D) with United Kingdom against Germany
and(A)is not correct ans.

Post a Comment

Asks your Question here..our Expert will reply you with complete details.